Hvis du er helt ny til å ta bilder med ett Speilreflekskamera, eller DSLR(digital single-lens reflex) kamera med objektiv, så skal jeg prøve å forklare så enkelt som mulig hvordan man får de skarpeste bildene, samt forklare hva lukketid, blender og iso er. Speilreflekskamera og DSLR er det samme.
La, oss begynne med kameraet. Hvis du har ett Speilreflekskamera/DSLR så kan du velge mellom forhåndsstilte innstillinger, eller manuell innstillinger. For å få de beste bildene er det anbefalt å bruke manuelle innstillinger, da har man full oversikt over lukketid, blender og iso.

En kort forklaring på Lukketid, Blender og ISO:

Lukketid/Sutter Speedhvor lang tid en kameralukker er åpen for å eksponere lys inn i kameraets sensor. Lukkehastigheten blir vanligvis målt i brøkdelen av et sekund, når de er under et sekund. Lave lukkehastighet tillate mer lys inn i kameraets sensor, og brukes når det er lite lys eller ved fotografering i på kveld/natten, mens rask lukketid bidrar til å fryse bevegelse, jo kjappere lukketid jo mørkere blir bildene, jo mer lukketid jo lysere. Eksempler på lukketider: 1/15 (1/15th av et sekund), 1/30, 1/60, 1/125 | “5, “25, “30
Blender/Aperture er et hull i en objektivet, der lyset kommer inn i kamerahuset. Jo større hull, jo mer lys som passerer på kameraets sensor.
Aperture/Blender styrer også dybdeskarphet, som er den delen av en scene som ser ut til å være skarp.
Dersom åpningen er meget liten, vil dybdeskarpheten bli stor, men hvis åpningen er stor, blir det liten dybdeskarphet.

I fotografi blir åpning uttrykkes vanligvis i «F» nummer (også kjent som «blenderåpning», ettersom den f-tallet er forholdet mellom diameteren av den blenderåpning til lengden av linsen).
Eksempler på f-tall er: f/1.0, f/1,4, f/2,0, f/2,8, f/4,0, f/5,6, f/8.0, f/22

ISO – nivået av følsomheten til kameraet for å få mest mulig lys.

Det måles vanligvis i tall, et lavere tall som representerer lavere følsomhet for tilgjengelig lys, mens høyere tall betyr mer følsomhet. Mer følsomhet kommer på bekostning av hvordan bildet blir. Feks: Jo høyere ISO, jo mer øker også korn/støy i bildene. Eksempler på ISO: 70, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200.

En grei huskeregel.
For å få en god forståelse på hvordan lukketid, blender og iso påvirker bildet, må man forstå hva som skjer når man man tar bilde.
Når man peker kameraet på ett motiv og trykker på utløserknappen så kommer motivet inn i kameraet i form av lys. Hvis motivet ditt er lyst er det nok av lys som blir tatt opp av objektivet og kameraet, men er det mørkt så vil ikke objektivet eller kameraet få nok lys. Når lyset kommer inn passerer lyset objektivets ulike optiske elementer som er laget av glass, så går den imellom objektivets “blenderåpning”(ett hull inne i objektivet som kan blir endrer til lite eller stort – se bildet og den øverste raden).
Når lyset har gått igjennom objektivets blenderåpning så treffer den lukkegardinen, ett vindu som er lukket til en hver tid, men åpnes når det trengs. Lukkeren åpnes iløpet av noen millisekunder slik at lyset treffer sensoren i kameraet for en bestemt periode.

Jo lenger lukkertid, jo lysere blir bildene, men da vil også bevegelige objekter bli «blurrete», feks 1/2

Denne perioden kalles: Lukketid / Shutter Speed – og den kan være kort, opp til 1/8000th ett sekund eller så lenge som 30 sekunder. Sensoren samler lyset som er basert på en forhåndsdefinert følsomhet også kjent som ISO. Så lukker “lukkeren” seg slik at lyset ikke kan komme igjennom til kameraets sensor.
For å få ett bilde korrekt eksponert, slik at det ikke er for lyst eller for mørkt så må Lukketid, Blender og ISO jobbe sammen. Når masse lys kommer inn i objektivet(la oss si det er midt på dagen, masse sol og lys), hva skjer når blenderåpningen er liten? Jo, masse lys blir blokkert. Dette betyr at sensoren vil trenge lenger tid til å samle mer lys. Så hva må gjøres for at sensoren skal få nok lys?   Jepp, lukketiden må blir åpen lenger. Så, med en liten blenderåpning så trenger vi lenger tid, eks: lenger lukketid for at sensoren skal samle nok lys til å produsere ett korrekt eksponert bilde.

Jo mindre åpning, jo mindre lys. F1.0 = Slipper inn masse lys | F22 = Slipper inn mindre lys. Nå, hva ville skje hvis objektivets blenderåpning var veldig stor? Selvfølgelig, mye mer lys vil treffer sensoren, så vi trenger en mye kortere lukketid for at bildet skal bli riktig eksponert.

Hvis lukkehastigheten er for lav, vil sensoren får mye mer lys enn den trenger og lyset ville vi få ett overeksponert bilde, akkurat som et forstørrelsesglass begynner å brenne papir på en solrik dag.

Det overeksponert område av bildet vil se svært lys eller hvit. I motsetning til hvis lukkehastigheten er altfor høyt, sensoren er ikke i stand til å samle nok lys, og bildet vil virke «undereksponert» eller for mørkt.
Nå vet du litt mer om lukketid, blender og iso.
  • Rolf

    Flott artikkel. Lærer noen nytt hver dag 🙂

  • Petra

    Takk for oppklaringen 🙂